130 Spectus Vertical Sliding windows have been used in the sensitive refurbishment of a prestigious Grade II listed building in Harrogate, North Yorkshire. Sovereign Park House is set in a conservation area and had previously been converted into eleven superior apartments. As part of a wider programme of refurbishments on the property, 130 new windows were specified. Spectus Vertical Sliders were identified as the windows that would deliver the aesthetics required for a building in a conservation area and provide more thermally efficient and improved sound insulation for the occupants.

The Spectus specification team worked closely with all parties to develop the technical designs and specification approvals of the windows. The comprehensive Spectus in-house commercial design facility provided exacting information that covers WER’s, structural, window loading and load bearing calculations and detailed section specification. Furthermore, sample windows were provided to help support the planning application.

The authentic heritage appearance of the Spectus Vertical Sliders met all the aesthetic requirements required on such a sensitive conservation project and delivered the exacting standards the conservation officers at Harrogate City Council were seeking.

With 130 vertical sliding windows needing to be installed, the installation programme needed to be meticulously planned to minimise disruption of the occupants. The appointed experienced installer, Countrywide UPVC of Ormskirk, Lancashire has over 20-years’ experience in commercial projects. The team at Countrywide worked closely with all parties to plan an efficient installation programme which was completed in three months.

The finished result has transformed the exterior of the apartments and has improved both the thermal efficiency and sound insulation of the homes.   Paul Campbell, Director at Countrywide UPVC, said: “We were delighted to be invited to work on such a prestigious project. The new windows have sympathetically transformed the homes and we have already received feedback from the occupants that their homes are now warmer and quieter as a result. “

www.spectus.co.uk

 

Return To Newsletter